Zwemmen in Giethoorn

Wil je zwemmen in Giethoorn? Dat kan. Dit antwoord zal je niet verbazen, want zwemwater in Giethoorn is er in overvloed. Voor als je het nog niet wist: het dorp heeft geen strand en er is ook geen zwembad. Je zwemt in Giethoorn heerlijk in natuurwater!

Vier meren om te zwemmen

Je kunt in Giethoorn zwemmen in het Bovenwijde (het Wiede) en in het Beulakerwijde (de Beulaker), het Molengat en net buiten Giethoorn, in Wanneperveen, in de Belterwijde (de Belter). Heb je een boot (gehuurd), dan kun je willekeurig waar even overboord gaan om te zwemmen. Goed om te weten is dat je in het Bovenwijde bijna overal kunt staan. Dit geldt niet voor de andere meren.

           

Zwemmen in het Bovenwijde

Het Wiede is om te zwemmen alleen met de boot te bereiken. Midden in het meer ligt een zwemeilandje met aanlegsteigers en een afgebakend gedeelte met (nog) ondieper water. Superleuke locatie om te picknicken en pootje te baden of even in het water te plonsen. Wel adviseren wij om waterschoentjes aan te doen met zwemmen voor het geval er wat scherps in het water ligt.

Op de fiets naar het Beulakerwijde

Langs de Beulaker ligt een fietspad. Hierlangs zijn enkele surfopstappunten/zwemstrandjes aangelegd. Combineer je fietstocht met een stop langs dit prachtige, grote meer. Aan de overkant liggen Ronduite, Sint-Jansklooster en Vollenhove. Eet een broodje met je gezicht in het zonnetje, ga een kwartiertje gestrekt of koel af met een plons in het water. Vervolgens kun je terugfietsen richting Giethoorn, of even doorfietsen en passant ook nog even het fraaie Dwarsgracht bezoeken. Ben je met de boot, dan kun je ook een plekje zoeken aan de strekdam.

swimming in giethoorn en zwemmen in giethoorn

Het Molengat

Dit is een kleiner meer en je kunt dit alleen per boot bereiken om te zwemmen. Er loopt wel een weg langs, maar de oever daar is te smal voor recreatie. Vaar je hier met de boot, dan kan even overboord natuurlijk altijd.

Zwem’strandje’bij het Belterwijde

Bij de Belter ligt een recreatieveld aan zwemwater. Een deel met ondieper water is gemarkeerd met boeien. Ideaal om met jongere kinderen te zwemmen. Dit recreatieveldje is met de fiets en met de auto bereikbaar vanuit Giethoorn. En je kunt er ook met de boot komen. Aan de andere kant van het veld zit de waterskiclub. Altijd spectaculair om naar te kijken en misschien is het een idee om een lesje te nemen …

Bootje huren en dan lekker zwemmen in Giethoorn? Kies uit de beschikbare boten

Wil je wel (overdekt) zwemmen in een zwembad als je in Giethoorn bent, dan kun je uitwijken naar openluchtzwembad Tolhekke in Paaslo, De Waterwyck in Steenwijk of Bad Hesselingen in Meppel.

Goed om te weten

  • Het is aan te raden om zwemschoenen te dragen wanneer je gaat zwemmen in Giethoorn. Helaas komt het weleens voor dat een lolbroek iets overboord gooit in plaats van het in de prullenbak te gooien (denk hierbij aan een blikje bier, glas of iets anders). Het zou een enorme domper zijn wanneer je na een leuke dag in Giethoorn op de eerste hulp beland met een snee in je voet.
  • Het is niet aan te raden om aan de achterkant van de boot te hangen. Het is natuurlijk super stoer en leuk om dit te doen wanneer de boot volle kracht vooruit gaat. Maar wat men vaak niet realiseert is dat er vlak onder je een schroef aan het ronddraaien is. Het lijkt ons best pijnlijk wanneer je hier met je voet inkomt.
  • Mag je zwemmen wanneer je een bootje huurt? Uiteraard mag dit! Niks is fijner dan op een mooie dag een heerlijke duik te nemen in één van de meren. Doordat je op de meeste plekken kan staan is het heerlijk vertoeven. Dus vergeet vooral niet je bikini of zwembroek mee te nemen wanneer je ons pittoreske dorp bezoekt.

Ook leuk om te lezen

Als je wilt weten hoe je in Giethoorn kan komen kan je dit artikel lezen. Lees dit artikel voor de beste museums en lees dit als je meer wilt weten welke mogelijkheden je hebt als je wilt eten in Giethoorn.

reserveer een boot of sloep in giethoorn
reserveer een arrangement in giethoorn
300 bij 300 giethoorn.com fiets echopper tandem elektrische