Een dagje Giethoorn

De meeste toeristen 1 komen voor een dagje Giethoorn, een weekend of een hele week naar het mooie Hollands Venetië. Hoelang je er ook wilt verblijven, Giethoorn heeft veel te bieden, dus je zult je er zeker geen moment vervelen! In dit artikel lees je hoe je je een dag in het pittoreske waterdorp in de Kop van Overijssel kunt vermaken en wat Giethoorn te bieden heeft.

Ga voorbereid op pad

Goed voorbereid op pad is het halve werk. Dat geldt ook voor een dagje in Giethoorn. Het kan handig zijn als je je van tevoren een beetje verdiept in welke activiteiten Giethoorn te bieden heeft en wat er zoal te zien en te beleven is. Dan kun je een planning maken van wat te doen in Giethoorn. En zo kun je er een onvergetelijke dag van maken. Er is voor elk wat wils.

Stel je eigen dagje samen

Wil je er een actieve of sportieve dag van maken, of meer iets cultureels of culinairs? Ga je met kinderen naar Giethoorn of met een vriendinnengroep of een dagje Giethoorn voor 2 personen? Bepaal van tevoren hoe een dagje Giethoorn voor jou of jullie eruit moet zien. Hoeft het van jou niet zo gepland allemaal, dan kun je je natuurlijk ook laten verrassen! Lees dan sowieso wel even de Giethoorn-tips aan het einde van deze blog.

Je vindt op deze website veel informatie, artikelen en tips voor je dagje Giethoorn. Hier heb je dus een goed en volledig overzicht wat er te doen is in Giethoorn en omgeving. Zo kun je eenvoudig bekijken en beslissen wat jij zeker niet wilt overslaan tijdens je bezoek aan het mooie waterdorp in Overijssel. Mis je bepaalde informatie of heb je nog ergens vragen over? Stuur ons dan een e-mail, we helpen je graag!

Vervoer naar Giethoorn

Veel reisinformatie lees je in het artikel Hoe kom ik in Giethoorn? Hierin staan de mogelijkheden van – openbaar – vervoer naar Giethoorn beschreven en waar je in Giethoorn parkeren kunt. Doe er je voordeel mee.

Zeker doen in Giethoorn

Wat je zeker moet doen als je naar Giethoorn komt is tijd doorbrengen op het water! Bij goed weer is het heerlijk vertoeven op de meren in Giethoorn. Ook krijg je varend onder de bruggetjes door vanaf de gracht een prachtige aanblik van het dorp. Je kunt een bootje huren en kiezen uit verschillende vaarroutes. Als je niet veel tijd hebt, kun je een vaartocht maken van ongeveer twee uur. Dat is wel een minimum. Heb je wat meer tijd, dan kun je kiezen voor een wat langere vaarroute in Giethoorn, wat rustiger varen of even aanleggen op een mooi plekje onderweg of bij een terras aan het water in Giethoorn.

Zie je het niet zo zitten om zelf te varen in Giethoorn (toegegeven het kan een uitdaging zijn, als je het nog nooit gedaan hebt) dan kun je ook een rondvaart maken. Een van de bedrijven die gespecialiseerd zijn in rondvaarten is Restaurant De Rietstulp. Stap aan boord bij een ervaren schipper op een rondvaartboot in Giethoorn. Je krijgt mooie verhalen en de geschiedenis van Giethoorn-dorp te horen. Ondertussen kun je rustig om je heen kijken.

De bijnaam van Giethoorn is Venetië van het Noorden en het dorp wordt ook wel Hollands Venetië genoemd. 

Wil je een bootje huren in Giethoorn, dat kan op heel veel plaatsen. Alle gemotoriseerde verhuurboten, de zogenoemde fluisterboten en sloepen, varen met een elektrische, stille motor. Je kunt er ook voor kiezen om een Gieterse punter te huren. Dit is een boot van hout of polyester die je voortduwt en stuurt met een punterboom. Het vergt wel enige oefening, maar het is de manier waarop men zich vroeger in Giethoorn verplaatste. Heel bijzonder is het ook om een traditionele punter te huren, maar dan aangedreven door een elektromotor. , deze zijn te huur bij Punterwerf Wildeboer. In dit overzicht vind je alle mogelijkheden om te varen in Giethoorn. Wil je zeker zijn van een boot? Reserveer er dan online vast eentje.

Wandelen in Giethoorn

Het centrum van Giethoorn is alleen te voet en met de fiets begaanbaar. Een mooie wandeling door het dorp is een echte must-do. Wandelend langs het Binnenpad, de Langesteeg en het Zuiderpad kun je prachtige fotos’s van Giethoorn maken. Er staan schattige rietgedekte huizen aan beide kanten van de dorpsgracht. Heel typisch voor het dorp zijn de vonders en de hoge houten bruggen. Ook aan horeca en musea ontbreekt het niet in het centrum van Giethoorn.

Volledig verzorgd

Je kunt het dorp ook bezoeken door een volledig verzorgde dagtrip (of meerdere dagen) of een Giethoorn-arrangement te boeken. Je reist dan per luxe touringcar of met eigen vervoer af naar Overijssel. Er zijn allerlei leuke activiteiten te doen in Giethoorn, al dan niet in combinatie met eten en drinken. Bij sommige arrangementen heb je wel ‘tijd mee’, omdat activiteiten beginnen op gezette tijden. Daar moet je dan wel even rekening mee houden. We benoemden het al eerder, het is net wat je wilt: relaxed, actief of sportief. Bijvoorbeeld een klimpark of een escape room spelen. En als het even kan, ga je natuurlijk varen in Giethoorn. Er zijn arrangementen waarbij een bootje huren in Giethoorn inbegrepen is. Nieuwsgierig geworden of inspiratie opdoen? Check hier alle mogelijkheden

Eten in Giethoorn

In Giethoorn vind je genoeg restaurants en cafés om lekker een hapje te eten of wat te drinken en gezellig te zitten. Op een terras onder het genot van een glaasje wijn of fris of een cappuccino kun je prima ‘mensen kijken’ en de bootjes door de gracht zien varen. De meeste restaurants in Giethoorn bevinden zich direct aan het water, dus je hebt altijd eersterangs plaatsen! De prijzen van het eten in Giethoorn zijn goed, zeker vergeleken met andere toeristische trekpleisters als Amsterdam, de Zaanse Schans, Maastricht, Utrecht of Eindhoven. Voor een driegangenmenu betaal je in Giethoorn zo rond de twintig euro. Ook hier is het maar net wat je wilt. Uitgebreid dineren kan bij Restaurant De rietstulp, Restaurant 141, een frietje eten kan bij Recreatiebedrijf De Geythorn, een visje eet je bij Vishandel Gerrits & De Boer en een pannenkoek eet je bij Pannenkoekenhuis De Witte hoeve. Alles over eten en drinken in Giethoorn vind je in dit artikel.

Voorbeeld van een dagje Giethoorn

Hoe kan een dagje Giethoorn eruitzien voor jou? Nou, dat zou zomaar deze dag eens kunnen zijn …

Stel je verblijft in Amsterdam en Giethoorn bezoeken is het plan voor de volgende dag. Vanaf Centraal Station Amsterdam is het met de trein anderhalf uur reizen naar Station Steenwijk. De afstand Steenwijk – Giethoorn is ongeveer 10 kilometer. Vanaf Station Steenwijk pak je de bus naar Giethoorn. Dit is lijn 70 richting Zwolle, of lijn 270: de Giethoorn Express. Het centrum bereik je het snelst als je uitstapt bij de bushalte Hylkemaweg, centrum Giethoorn.

Pluk de dag

Je bent natuurlijk op tijd vertrokken en het is het slim om te beginnen met een wandeling door het ontwakende dorp. Je maakt wat foto’s, geniet van het weer en de wind speelt met je haar. Na de wandeling pak je een terrasje bij een van de vele uitspanningen om een kop koffie met gebak te nemen en een beetje te chillen.

Aan het einde van de ochtend, als het zonnetje is doorgebroken stap je in de fluisterboot of sloep die je de avond ervoor hebt gereserveerd. Ook vanaf het water schiet je perfecte plaatjes van de omgeving, de rietgedekte boerderijtjes, van elkaar en van de typische bruggetjes over de gracht/

Zwemmen in Giethoorn

Met de boot vaar je vervolgens naar het Bovenwijde naar een stil plekje dat alleen de bewoners van Giethoorn kennen. In de boot eet je ook je meegebrachte lunch lekker op, echt genieten! Je badkleding heb je al aan en de meegebrachte handdoeken komen goed van pas: even overboord. In dit meer in Giethoorn kun je vrijwel overal staan (in de gracht trouwens ook). Lekker zwemmen, even afkoelen en aan boord al varend opdrogen. Na deze fijne uren op het water is het tijd om koers te zetten naar de bootverhuurder om het huurbootje terug te brengen.

Uit eten en afsluiten

Ondertussen heb je alweer trek gekregen. Tijd voor een goed avondmaal in een van de vele horecagelegenheden in Giethoorn. Zoals we hier eerder al melden kun je het zo ‘gek’ maken als je zelf wilt. Na het eten loop je nog even het dorp door en geniet nog van de langzaam ondergaande zon. Dan is het tijd om terug te gaan naar Amsterdam. Daar ga je na een afzakkertje, moe maar tevreden en een mooie ervaring rijker nadromen over jouw perfecte dagje Giethoorn.

giethoorn punteren

Dagje Giethoorn: tips

  • Kom op tijd als je een dag naar Giethoorn gaat. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur is het behoorlijk druk. Ervoor en erna is het rustiger.

  • Wil je varen? Reserveer hier een boot, dan weet je zeker dat je boottocht doorgaat en dat je dezelfde prijs betaalt als bij de bootverhuur in Giethoorn. Op de dag zelf is het lastig om nog een boot te huren.

  • Er zijn veel horecagelegenheden (cafés en restaurants) in Giethoorn en omgeving, maar deze zijn niet allemaal met de boot bereikbaar. Als je dus een hele dag op het water doorbrengt, is het verstandig om ook wat eten en drinken mee te nemen. Je kunt ook nog wat inkopen doen in de supermarkt in Giethoorn.

  • Kom je op een warme dag, vergeet dan niet zonnebrandcrème mee te nemen. Je goed insmeren is echt geen overbodige luxe. Op het water verbrand je sneller. Een petje of parasolletje is ook een goed idee.

  • Giethoorn is geen museum! Je kunt de huizen niet van binnen bezichtigen, er wonen mensen. Respecteer de eigendommen van de bewoners van Giethoorn en betreed niet zomaar hun brug of tuin.

ADVERTENTIES