Hoe kom ik in Giethoorn

Altijd al willen weten welke mogelijkheden je hebt wanneer Giethoorn bezoeken op de agenda staat? Goed nieuws: in dit artikel hebben we de vele mogelijkheden voor een geslaagde reis naar het Venetië van het Noorden op een rijtje gezet. Het dorp is per auto bereikbaar, maar in het centrum van Giethoorn kun je niet met de auto rijden. Het openbaar vervoer – bus, trein – naar Giethoorn is prima geregeld en er zijn ook nog enkele andere opties en combinaties. Lees even mee en daarna kun je je dag naar Giethoorn gaan plannen.

Met de auto naar Giethoorn

Kom je met de auto naar Giethoorn, dan is het belangrijk om te weten waar je kunt en mag parkeren. Het mooie nieuws is dat parkeren in Giethoorn bijna overal gratis is. We lopen de mogelijkheden even met je door.

Auto parkeren in Giethoorn

In het centrum van Giethoorn kun je alleen lopen, fietsen en varen. Kom je met de auto, dan kun je deze parkeren op diverse parkeerplaatsen aan de rand van het centrum dorp. Het aantal parkeerplekken is ruim voldoende, maar grote parkeergarages die je bijvoorbeeld wel in Amsterdam en andere grote steden vindt, ontbreken er.

Parkeren in Giethoorn kan op de openbare parkeerplaatsen en op parkeerplaatsen bij hotels, restaurants, botenverhuur en rondvaartbedrijven, dit is bij bijna allemaal gratis. Er zijn ook enkele betaalde terreinen waar je voor paar euro een hele dag kan staan.

P-Route parkeerplaatsen

In Giethoorn is een duidelijk P-Route systeem. En eigenlijk is het mooie dat waar u ook kiest om te parkeren binnen deze P-Route u bent bijna altijd binnen 5 minuten lopen van een restaurant, PLUS supermarkt, rondvaartbedrijf of botenverhuur. De verschillende zones zijn verdeelt in kleuren (groen, rood en geel). Giethoorn is een lang dorp gebouwd om de belangrijkste ader van het dorp, de dorpsgracht. Aan deze dorpsgracht en aftakkingen liggen alle bedrijven gevestigd. En bij deze bedrijven vindt je alle parkeerplaatsen. Vanuit zuidelijke richting gezien is P-route rood (centrum-zuid), P-Route groen(centrum-midden) en P-Route geel (centrum-noord) Elke parkeerplaats heeft zijn eigen kleur en nummer combinatie, zo is elke parkeerplaats (bedrijf) makkelijk te vinden.

parkeerplaats in giethoorn met de auto

Parkeren bij de supermarkt

In het centrum van Giethoorn is de Plus supermarkt Ter Schure. Bij deze supermarkt is een ruime parkeerplaats waar u uw auto kunt parkeren om de super markt te bezoeken. Maar aangrenzend aan de supermarkt is een grote toeristische parkeerplaats (Groen P1) voor bezoekers van ons dorp. Wilt u ons dorp bezoeken en eerst nog even wat inslaan dan is dit de ideale plek om uw auto te parkeren.

Parkeren bij bedrijven

Veel horecabedrijven zoals restaurants, bootverhuur en hotels in Giethoorn hebben eigen parkeerterreinen voor hun klanten. Meestal kun je er gratis parkeren en langere tijd staan. Dat is ideaal als je uitgebreid wilt eten of in Giethoorn een bootje huren wilt.

Parkeren bij een accommodatie

Ga je een overnachting boeken bij bijvoorbeeld een hotel, b&b, pension of vakantiewoning in Giethoorn, dan heb je vaak wel een eigen parkeerplaats. In de meeste gevallen zijn deze parkeerplaatsen uitsluitend bestemd voor bezoekers. Dan ben je dus altijd verzekerd van een parkeerplek in Giethoorn.

Informeer altijd voor de zekerheid even hoe het parkeren geregeld is bij het boeken van een overnachting of accommodatie en of er nog kosten aan verbonden zijn. Meestal is een parkeerplek bij de huur van de accommodatie of hotelkamer inbegrepen. Boek je via een boekingwebsite zoals Booking.com of Agoda, dan staat vaak bij de boekingsinformatie wel vermeld of dit inclusief parkeren is of niet.

Parkeren bij een restaurant

Een aantal restaurants in Giethoorn heeft de beschikking over een eigen parkeerterrein of parkeerplaatsen. Je kunt hier gratis gebruik van maken als je er een tafeltje reserveert. Vaak kun je er langere tijd staan. Dus als je het dorp wilt bekijken of een bootje wilt huren, is zo’n parkeerplek de perfecte plek om je dagje Giethoorn te beginnen.

Restaurants in Giethoorn

Geen dure parkeerkaartjes, dat scheelt een boel. Dat uitgespaarde geld kun je dan mooi aan een etentje besteden! Wil je vast een restaurant uitzoeken? Een overzicht van restaurants in Giethoorn vind je hier.

Bij de meeste restaurants kun je tijdens de boeking aangeven dat je een parkeerplek wilt reserveren. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je dit na de boeking telefonisch of per mail nog doorgeven of navragen. Vooraf een ‘algemene’ parkeerplek reserveren in Giethoorn is niet mogelijk.

Met de trein naar Giethoorn

Ten eerste is het goed om te weten dat er geen treinstation is in Giethoorn. Het dichtstbijzijnde NS treinstation is Steenwijk, gevolgd door Meppel. Ook vanaf station Zwolle kun je met de bus in Giethoorn komen. Afhankelijk van de periode stopt er twee tot vier keer per uur een trein In Steenwijk of Meppel.

met de trein naar giethoorn

Hoe kom ik van Steenwijk naar Giethoorn

Vanaf de stations kun je op verschillende manieren in Giethoorn komen. Vanaf het NS station Steenwijk kun je met de bus naar Giethoorn toe. Je kunt ook een taxi nemen of een fiets huren bij het station. Dit kan zowel in Steenwijk als in Meppel. Hierna vertellen we je iets meer over de verschillende reismogelijkheden vanaf de stations.

Met de fiets van Steenwijk naar Giethoorn

Vanuit Steenwijk is het ongeveer 8 kilometer naar het centrum van Giethoorn. Op het station van Steenwijk is een fietsverhuur. Daar kun je voor een dag of langer een (elektrische) fiets huren. Het is een mooie fietstocht van Steenwijk naar Giethoorn. De weg is vlak, dus ook op een gewone fiets met versnellingen is dit prima te doen.

Met de taxi van Steenwijk naar Giethoorn

Je kunt er ook voor kiezen om een taxi te nemen vanaf het Station. Als je het perron af komt, zie je aan de rechterhand de taxistandplaats. Een taxi kun je herkennen aan een blauw kenteken. Vaak staat er wel een taxi klaar. Als dat niet zo is, kun je via de zuil contact opnemen met de taxicentrale en een taxi naar Giethoorn bestellen.

met de taxi naar giethoorn

Met de bus van Steenwijk naar Giethoorn

Als je met de bus van Steenwijk naar Giethoorn gaat, zijn er twee opties.

  • Je kunt buslijn 70 richting Zwolle/Genne nemen. Buslijn 70 rijdt het hele jaar 1 á 2 keer per uur gedurende het hele jaar.

  • Er rijdt ook een extra bus naar Giethoorn, dit is lijn 270: de Giethoorn Express. Deze rijdt de hele zomer en ook op feestdagen zoals Hemelvaartsdag en Pinksteren twee keer per uur. Deze lijn rijdt een snellere route naar Giethoorn.

In beide gevallen kun je het beste uitstappen bij de halte Hylkemaweg-Giethoorn Centrum of halte Hollands Venetië. Vanaf daar is het maar een paar honderd meter lopen naar het dorpscentrum.

Hoe kom ik van Meppel naar Giethoorn

Met de bus van Meppel naar Giethoorn

Van Meppel naar Giethoorn is er geen directe busverbinding. Stap dus niet uit in Meppel, als je met de bus naar Giethoorn wil. Reis door naar Steenwijk, en pak daar de bus naar Giethoorn.

Met de fiets van Meppel naar Giethoorn

Op station Meppel kun je bij de fietsenwinkel een fiets huren. De fietstocht naar Giethoorn is een mooie rit van ongeveer 9,5 kilometer. De route is vlak, dus is in principe heel goed te doen met een fiets met versnellingen. Er zijn verschillende routes mogelijk. Een ervan is ‘binnendoor’ door de landerijen en via het dorpje Wanneperveen. Fietsend door dit langgerekte dorp zie je schitterende boerderijen langs de weg staan en hier kun je ook mooi even een tussenstop maken.

Overige plaatsen

Giethoorn is eenvoudig te bereizen vanaf de grote steden in Nederland en buitenland. Om je een goed beeld te geven hebben we voor enkele steden dit beschreven.

Hoe kom ik van Amsterdam naar Giethoorn

Op Amsterdam Centraal vertrekken regelmatig treinen richting Steenwijk. Je kunt de intercity naar Almere pakken en daar overstappen op de intercity naar Leeuwarden of rechtstreeks de intercity richting Leeuwarden nemen. De reistijd is ongeveer anderhalf uur naar station Steenwijk. Daar kun je de bus (lijn 70 of lijn 270) naar Giethoorn nemen.

Visa versa kan natuurlijk ook. Hoe kom je vanuit Giethoorn in Amsterdam? Je pakt als eerste de bus (buslijn 70 of buslijn 270) naar Steenwijk. In Steenwijk pak je de trein en kan je anderhalf uur later in Amsterdam uitstappen.

Hoe kom ik van Rotterdam naar Giethoorn

In ruim twee uur brengt de trein je van Rotterdam Centraal naar station Steenwijk. Op Rotterdam Centraal pak je de intercity richting Groningen en in Zwolle stap je over op de trein richting Leeuwarden. Die stopt ook in Steenwijk. Op station Steenwijk stap je dan in de bus (lijn 70 of lijn 270) naar Giethoorn.

Hoe kom ik van Den Haag naar Giethoorn

Op Den Haag Centraal kun je direct in de intercity richting Leeuwarden stappen. Deze stopt ruim twee uur later in Steenwijk. Vanaf Steenwijk pak je de bus (lijn 70 of lijn 270) naar Giethoorn.

Hoe kom ik van Londen naar Giethoorn

Vanuit Londen kun je vanaf diverse vliegvelden naar Groningen (Eelde Airport) of Schiphol vliegen. De vlucht duur ongeveer een uur en een kwartier. Vanaf Groningen Centraal kun je reizen met de intercity richting Zwolle. Een uur en een kwartier later sta je op station Steenwijk. Daar kun je de bus pakken (lijn 70 of lijn 270) naar Giethoorn.

Vanaf Schiphol ben je ook in ongeveer een uur en een kwartier op station Steenwijk. Je neemt op Schiphol de intercity richting Leeuwarden en stapt in Steenwijk uit. Daar neem je dan de bus naar Giethoorn (lijn 70 of lijn 270).

Ons reisadvies voor een dag Giethoorn

Kom je Giethoorn maar één dag bezoeken, dan is de combinatie trein-bus de makkelijkste en ook de voordeligste optie. Met de trein naar Steenwijk en vervolgens met de bus naar Giethoorn (lijn 270: de Giethoorn Express of lijn 70).

Niet zo’n fan van de bus? Dan is de taxi een goede optie.

We hopen dat je met deze informatie weet hoe je in ons prachtige dorp kan komen. Ben je op zoek naar meer inspiratie wat je vervolgens allemaal in giethoorn kan doen raden we je dit artikel aan om te lezen.

ADVERTENTIES
reserveer een boot of sloep in giethoorn
reserveer een arrangement in giethoorn
300 bij 300 giethoorn.com fiets echopper tandem elektrische