Museums in Giethoorn

In Giethoorn zijn diverse museums te vinden die stuk voor stuk een aanrader zijn om te bezoeken. De museums zijn prima te combineren wanneer je een dagje Giethoorn doet.

Museum ’t Olde Maat Uus

Altijd al willen binnenkijken in een originele Gieterse boerderij? Dit kan bij museumboerderij ’t Olde Maat Uus. Deze gerenoveerde boerderij is te vinden midden in het centrum van Giethoorn aan de dorpsgracht. De boerderij biedt je een kijkje in het leven in Giethoorn van zo’n honderd jaar geleden. Dus met een opkamer, bedstee en de tobbe (wasgelegenheid).

Een eeuw terug in de tijd

Aan de hand van de persoonlijke verhalen van de inwoners kom je alles te weten over turfwinning en bijzondere gebruiken. Naast de museumboerderij staat op het erf ook een vissershuisje en een botenhuis. Deze geven je een uniek beeld hoe inwoners van Giethoorn in die tijd op eenvoudige wijze leefden. Wil je meer weten over Giethoorn dan is dit museum echt een aanrader.

Rondleiding of audio tour

Je hebt de mogelijkheid om een rondleiding te volgen. De vrijwilligers vertellen je leuke anekdotes en wetenswaardigheden over ons prachtige dorp. Je kunt ook kiezen voor een audio tour te volgen. Zo kun je in je eigen tempo door het museum struinen. De audio tour bij dit museum in Giethoorn is beschikbaar in het Chinees, Duits en Engels.

Openingstijden

De openingstijden van museum het Olde Maat ‘Uus in Giethoorn:

Laagseizoen (29 oktober tot 31 maart): maandag, zaterdag en zondag geopend van 11:00 tot 17:00

Hoogseizoen (1 april tot 27 oktober): alle dagen van 11:00 tot 17:00

Lees hier meer over ’t Olde Maat Uus

Museum De Oude Aarde

Ook een bijzonder museum in Giethoorn is De Oude Aarde. Dit is een edelstenen- en mineralenmuseum. Het museum stamt uit 1969 en je kunt er diverse soorten edelstenen, mineralen en fossielen bekijken. Je kijkt je ogen uit in deze unieke collectie vol vondsten vanuit de hele wereld.

Grootste ei van de wereld

De absolute trekpleisters van dit museum in Giethoorn zijn het grootste ei van de wereld, de amethistgeode uit Brazilië en de versteende boomstam uit Amerika. Je kunt bij de Oude Aarde diverse arrangementen boeken en dit Giethoornse museum is ook leuk voor kinderen.

Museumwinkel

In de museumwinkel van de Oude Aarde kun je prachtige spulletjes kopen. Een mooi aandenken aan je bezoek! Je vindt in het winkeltje behalve edelstenen, mineralen en fossielen ook unieke sieraden, decoratiestukken en gravures. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of je vindt het wel in de Oude Aarde.

De Oude Aarde is alleen te bereiken via een hoge trapbrug. Hiermee is dit museum in Geithoorn niet geschikt voor mensen die slecht te been zijn of in een rolstoel zitten.

Openingstijden

De openingstijden van museum de Oude Aarde zijn:

laagseizoen: woensdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00

reguliere schoolvakanties elke dag van 10:00 tot 17:00.

Lees hier meer over de Oude Aarde

Schelpengalerie Gloria Maris

In dit museum in Giethoorn vind je de mooiste schatten uit de wereldzeeën. Bijvoorbeeld een van de meest zeldzame en kostbare schelpen ter wereld: de Gloria Maris. De schelp waar dit Giethoornse museum zijn naam aan dankt. Deze schelp is tussen de 10 en 12 centimeter lang, is een conussoort en wordt beschouwd als één van de kostbaarste schelpen ter wereld. Er zijn in totaal maar 25 exemplaren van gevonden, waarvan er twee in museum Gloria Maris zijn te vinden.

Verwonder je over alles wat de zee te bieden heeft in deze bijzondere galerie. In de winkel zijn fraaie sieraden te koop waarin zeeschatten verwerkt zijn. Denk hierbij aan parelmoer, schelpen, cameeën, nautilus en andere schelpen. Maar ook is er een mooie collectie met schuimkoraal, bloedkoraal, blauwkoraal en parels. En alles is met de hand gemaakt.

Openingstijden

De openingstijden van Gloria Maris in Giethoorn zijn:

1 april tot 1 oktober dagelijks geopend 10.00 tot 18.00 uur

1 oktober tot 1 november dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur

1 november tot 1 april geopend op afspraak.

De toegang tot Schelpengalerie Gloria Maris is gratis.

Neem als een voorproefje vast een kijkje via deze virtuele toer.

Een bezoek aan een museum in Giethoorn is prima te combineren met een boottocht door de grachten. De beste en voordeligste manier om een bootje te huren in Giethoorn is een boot reserveren.

Museums nabij Giethoorn

Ben je wat langer in Giethoorn en heb je de museums in Giethoorn al gezien? Dan kun je ook een uitstapje maken naar een museum nabij Giethoorn. Er zijn leuke musea in de omgeving die zeker de moeite waard zijn!

Wat dacht je van deze

  • Stadsmuseum Steenwijk

  • Kolonie van weldadigheid in Frederiksoord

  • Stadsmuseum CHC Vollenhove

  • Museum ‘Het Gildenhuys’

  • Drukkerijmuseum Meppel

  • Museum Staphorst

  • Radio Museum Oldemarkt

  • Harmonium museum Paasloo

We tippen er eentje die wij zeer de moeite waard vinden.

Hildo Krop museum in Steenwijk

Sinds 2007 is in villa en park Rams Woerthe het Hildo Krop museum gevestigd. Hildo Krop (26 februari 1884, Steenwijk – 20 augustus 1970, Amsterdam) is bekend geworden als sierkunstenaar en beeldhouwer. Het museum in Steenwijk, een klein kwartiertje vanaf Giethoorn, beheert een veelzijdige collectie van Hildo Krop.

In de afgelopen jaren zijn er naast de talrijke collectie diverse exposities geweest. Ook zijn er boekuitgaven verschenen van zijn keramische werken, houtsneden en de door hem speciaal vervaardigde dans- en toneelmaskers.

Heb je een voorliefde voor alles wat te maken heeft met maskers, beeldhouwen of hout(bewerking)? Dan is een bezoek aan het Hildo Krop museum in Steenwijk zeker de moeite waard.

Openingstijden Hildo Krop Museum

Zaterdag tot en met donderdag van 11:00 tot 16:00 uur

Het museum is op maandagen en vrijdagen gesloten

Openstelling feestdagen

Geopend op:

1e en 2e Paasdag

Bevrijdingsdag (5 mei)

Hemelvaartsdag

1e en 2e Pinksterdag

Gesloten op:

1e en 2e kerstdag

Nieuwjaarsdag

reserveer een boot of sloep in giethoorn
reserveer een arrangement in giethoorn
300 bij 300 giethoorn.com fiets echopper tandem elektrische