Verken Giethoorn en omstreken

Ben je van plan om in je vakantie naar Giethoorn te gaan? Goed plan, laten we dat vooropstellen! Voordat je afreist richting het waterrijke dorp wil je misschien iets meer weten over waar je terechtkomt en wat je kunt verwachten van Giethoorn en omgeving.

Laat jij je juist graag verrassen en zie je vanzelf wel waar je terechtkomt? Dan raden we je aan niet verder te lezen ­čśë

Waar ligt Giethoorn?

Giethoorn ligt in Nederland in de provincie Overijssel, ruim dertig kilometer van Zwolle, de hoofdstad van de provincie. De gemeente Steenwijkerland, waar Giethoorn onder valt, beslaat een groot deel van de kop van Overijssel, zoals dit deel van de provincie ook wel wordt genoemd.

Wil je weten hoe je het beste in Giethoorn kan komen? Lees dan dit artikel.

verken giethoorn kaart nederland

giethoorn maps kaart

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Als je op de kaart kijkt, zie je meteen dat Giethoorn midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden[NM1] ligt. Dit gebied bestond voorheen uit twee afzonderlijke gebieden: de Weerriben en de Wieden, zoals het op veel kaarten ook nog aangegeven staat.

De overeenkomst is ook meteen duidelijk: in beide gebieden voert water de boventoon. Samengevoegd bestaat het gebied uit meer dan 10.000 hectare aaneengesloten laagveenmoerasgebied. Het is een dwaaltuin van meren, sloten en plassen, afgewisseld met rietvelden en hooiland en een keur aan karakteristieke plant- en diersoorten.

Je kunt in het gebied prachtige vaartochten maken, onder begeleiding van een gids of met een fluisterboot. Je kunt grote delen van dit fascinerende gebied ook uitstekend verkennen per kano. Je komt dan op adembenemende plekjes, waar je alleen het wuiven van het riet en vogelgeluiden hoort.

Reserveer hier je boot.

verken giethoorn brug

Fietsen rondom Giethoorn

Ook met de fiets kun je dit mooie natuurgebied waarin Giethoorn ligt prima verkennen. Al fietsend kom je weer op heel andere plekjes en zie je weer ander natuurschoon. Als je meer wilt weten over het gebied kun je de bezoekerscentra [NM3] bezoeken van het natuurgebied Weerribben-Wieden. Enerzijds in het oorspronkelijke deel De Wieden liggen leuke plaatsjes als Wanneperveen, Vollenhove, Sint-Jansklooster en Belt-Schutsloot. In het andere deel, de Weerribben, liggen de plaatsjes Oldemarkt, Ossenzijl en Kalenberg. Een bezoekje aan deze plaatsjes in de buurt is zeker de moeite waard tijdens je vakantie in Giethoorn. Plan hier je fietsroute via knooppunten. Ook een leuke optie om het gebied te verkennen is een tour met een Solex. Het alternatief van de Solex is de E-Chopper. Hiermee cruise je geruisloos door de prachtige omgeving van Weerribben Wieden.

renting an electric scooter in giethoorn or blokzijl

Bossen in de buurt van Giethoorn

Giethoorn is een echt waterdorp, maar het ligt ook gunstig tussen enkele mooie boswachterijen. De Woldberg, Landgoed De Eese en Holtingherveld zijn prachtig om te wandelen en te fietsen. Als je een midweek of een week of langer in Giethoorn verblijft, is een fietstocht in deze omgeving zeker een tip! Neem je eigen fietsen mee of huur een fiets. De vele bestaande routes voeren je gegarandeerd langs de fraaiste plekjes in de contreien. Je kunt natuurlijk ook zelf een fietsroute plannen of een en ander combineren.

Ook aan mooie, goed aangegeven wandelroutes is geen gebrek! In de bossen zijn duidelijke routes uitgezet en vanaf het station in Steenwijk kun je ook de NS-wandeling de Woldberg lopen, je kunt kiezen uit drie afstanden.

bossen in en om giethoorn

Giethoorn praktisch

Bij de tourist information in Giethoorn kun je terecht voor informatie, plattegronden en kaarten van Giethoorn en omgeving. Het gebouwtje bevindt zich op loopafstand van de bushalte en ligt ook in de buurt van een groot centraal parkeerterrein. Nabij de tourist information bevindt zich ook de enige supermarkt in Giethoorn (de Plus).

tourist information center giethoorn

reserveer een boot of sloep in giethoorn
reserveer een arrangement in giethoorn
300 bij 300 giethoorn.com fiets echopper tandem elektrische