Eten & Drinken in Giethoorn
Eten & Drinken
Overnachten in Giethoorn
Slapen
Varen in giethoorn
Varen
Doen in Giethoorn
Activiteiten
infomratie over Giethoorn
Informatie
Arrangementen in Giethoorn
Arrangementen

Fietsen in Giethoorn

Heb je wel eens gedacht aan fietsen in Giethoorn? Het lijkt misschien niet mogelijk, maar je kunt Giethoorn ook per fiets verkennen. Met een van de routes door WaterReijk Weerribben Wieden fiets je zo dwars door Hollands Venetië. Of je nu van lange fietstochten houdt of het karakteristieke dorp eens per fiets wilt verkennen. Plan je fietsroute door Giethoorn en geniet van de prachtige omgeving!

Fietsen door Giethoorn: de mogelijkheden
Weerribben wiedenbiedt een groot aantal kilometers aan bewegwijzerde fietsroutes. Om ondanks het vele water toch per fiets in diverse dorpjes te komen, kun je gebruik maken van de watertaxi. Deze brengt je bijvoorbeeld naar Blokzijl of Sint Jans Klooster, zodat je daar de tocht weer kunt voortzetten.

LEES OOK: FIETSEN IN GIETHOORN, DIT ZIJN DE OPTIES
fietsen in giethoorn

fietsroutes

Giethoorn de wieden Fietsroute (fietsknooppuntenroute)

Deze fietsroute start in het dorpje Giethoorn, met zijn charmante boogbruggetjes en rietgedekte boerderijen. Je rijdt door Nationaal Park Wieden-Weerribben, een van de meest bijzondere moerasgebieden van Europa.

Deze fietsroute vanuit Giethoorn voert dwars door Nationaal Park Wieden-Weerribben. Dit moerasgebieden is ontstaan door turfwinning rond de 13e eeuw. Het overgebleven land (de legakkers) viel ten prooi aan overstromingen. Zo ontstonden de meren, die je onderweg volop tegenkomt. Plassen die door vervening ontstaan zijn, noemt men hier ‘wieden’. De bekendste zijn de Beulaker-, Belter- en de Bovenwijde. Naast Giethoorn rijd je ook langs Belt-Schutsloot, een pittoresk waterdorp. De plaatselijke bevolking leefde er jarenlang van de turfwinning. Maar toen de turf op raakte, schakelde de bevolking over op de rietteelt.

Rondje giethoorn

Voor wie van water houdt is dit ‘rondje Giethoorn’ een aanrader. We starten deze route bij knooppunt 52. Indien nodig is in die omgeving ook een mogelijkheid om je auto te parkeren. Via het waterrijke gebied de Wierden fiets je naar knooppunt 61 in het prachtige plaatsje Giethoorn. De naam Giethoorn is ontstaan uit de naam Geytenhorn, later Geythorn. Die benamingen zijn weer afgeleid van de vele hoorns van wilde geiten, die gevonden werden door de eerste bewoners van het gebied. Door de turfgravers werden indertijd vaarten en sloten gegraven om de turf te kunnen vervoeren

Fietsroute Weerribben-Wieden

Deze fietsroute neemt u mee door het noordelijke deel van Nationaal Park Weerribben-Wieden en het beroemde waterdorp Giethoorn. U ontdekt de rijke historie en vele schatten van dit gebied en zult volop genieten van natuur en cultuur. Onderweg komt u plaatsen tegen waar u zeker even wilt afstappen.

Fietsen door laagveenmoeras
Fietsend door het waterrijke landschap van de Weerribben ziet u de sporen van turfwinning – waardoor dit unieke natuurgebied is ontstaan – nog altijd terug. Bijvoorbeeld aan de petgaten (veenplassen) en legakkers (smalle stroken land) of de karakteristieke molens en vervenershuisjes waarin turfstekers met het hele gezin woonden. Tegenwoordig heeft een diversiteit aan vogels zich gehuisvest in dit grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Stap onderweg even af bij een vogelkijkhut om ze te spotten.

Gezellige dorpjes en havenstadjes
Wanneer u door het beroemde waterdorp Giethoorn fietst zullen u de vele vaarten opvallen. Ze zijn gegraven om turf en riet te vervoeren, onder andere naar handelsstadjes aan de Zuiderzee zoals Blokzijl. Langs het water staan prachtige rietgedekte boerderijen. Ze zijn als het ware op eilandjes gebouwd en alleen via bruggetjes of het water te bereiken.

Genieten aan de waterkant
Neem onderweg de tijd om te genieten van de omgeving. Op het terras bij Het Doevehuis in Kalenberg (Kalenberg-Zuid 1) en bij diverse adresjes in Giethoorn en Blokzijl is het heerlijk toeven aan de waterkant.

Praktische informatie
Aantal kilometers: 40
Knooppunten: 44, 43, 41, 42, 14, 10, 11, 13, 50, 53, 60, 61, 52, 51, 44

Opstappunten
U kunt deze route vanaf drie locaties starten waar u gemakkelijk en gratis de auto neer kunt zetten.Giethoorn, Eendrachtsplein, 8355 DL Giethoorn

download fietsroute

ECOWATERLINER

U verkent Giethoorn & omgeving het best per fiets, te voet of met de boot. Met de EcoWaterLiner combineert u uw fiets- of wandeltocht met een vaartocht door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De opstappunten zijn gelegen aan de routes van het fietsknooppuntennetwerk en het wandelnetwerk in Giethoorn & omgeving. Uw fiets gaat mee aan boord.

Vaarroute
Er varen twee EcoWaterLiners met ieder een eigen vaartraject. Er start een vaarroute in Blokzijl en één in Giethoorn. De boot van Blokzijl vaart over het Giethoornse meer richting Jonen en daarna over de Beulakerwijde naar het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in SintJansklooster. De boot van Giethoorn vaart over kanaal Beukers en de Beulakerwijde ook naar het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster. Bij het Bezoekerscentrum kunt u afstappen en uw route per fiets of te voet verder te volgen. U kunt er ook voor kiezen om over te stappen op de EcoWaterLiner richting Blokzijl of Giethoorn en uw vaartocht te verlengen. De EcoWaterLiners varen vanaf Sint-Jansklooster terug naar Giethoorn en Blokzijl.

Opstaplocaties
St. Jansklooster: Beulakerpad 1, bezoekerscentrum De Wieden
Giethoorn: Beulakerweg 137, bij pompstation ‘Prinsen’
Blokzijl: Juliana van Stolbergstraat 1, bij school ‘De Schutsluis’

Vaarperiode
De EcoWaterLiners naar Blokzijl en Giethoorn varen 7 dagen per week, van begin april mei t/m eind september.

alle informatie over de eco waterliner

FIETS 4 DAAGSE STEENWIJK

Fietsfanaten opgelet: Elk jaar wordt er een Fietsvierdaagse georganiseerd vanuit Steenwijk.

De routes van de vierdaagse leiden je door maar liefst drie Nationale Parken: Nationaal Park Weerribben Wieden, Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold. De Dwingelderveldroute leidt de fietsers over de Drentse Heidevelden. Van de heidevelden is het eenvoudig sfeerproeven in de Drentse brinkdorpen tijdens de route door het Drents-Friese Wold. In Weerribben-Wieden gaan de routes langs de drijvende veenlanden en moerasbossen van de Weerribben. In de romantische waterdorpen Giethoorn en Belt-Schutsloot trotseren de fietsers de karakteristieke bruggetjes langs de vele grachtjes. Kortom een grote variëteit in de routes deze editie.

fiets je mee ? schrijf je dan hier in

FIETSPONT BIJ JONEN

Het Pontje bij Jonen verbindt uw fietstocht van Giethoorn naar Blokzijl en andersom. In enkele minuten bent u aan de overkant van de Walengracht en zet u uw fietstocht door het Giethoorn en omgeving voort. In de zomer brengt een schipper u aan de overkant. Tip: neem wat kleingeld mee. Een kaartje kost namelijk € 1,10. ‘s Winters bent u aangewezen op de handbediening.