Zeilpunter Giethoorn

Wat is een zeilpunter

De zeilpunter is een uniek type boot dat vaak wordt gebruikt in het prachtige dorp Giethoorn in Nederland. Het is een oud traditioneel vaartuig dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de regio.

De zeilpunter is ontworpen met een platte bodem, waardoor het gemakkelijk over de ondiepe grachten en kanalen van Giethoorn kan varen. Deze boot heeft geen motorkracht, maar wordt voortgestuwd door een zeil of een roer. Dit maakt het een rustige en ecologisch verantwoorde manier om het dorp te verkennen.

Deze boot is oorspronkelijk ontworpen als werkboot voor de veenwinning, maar tegenwoordig wordt het meestal gebruikt voor toerisme. Er zijn vele verhuurbedrijven in Giethoorn die zeilpuntjes verhuren aan bezoekers, zodat zij het dorp op een unieke manier kunnen verkennen.

De zeilpunter is een prachtig vaartuig om te zien, met zijn traditionele houten constructie en grote witte zeil. Het is een onvergetelijke ervaring om door de grachten van Giethoorn te varen en te genieten van de prachtige natuur en de rustige sfeer van het dorp.

Als je naar Giethoorn gaat, raden wij aan om een zeilpunter te huren en te genieten van een onvergetelijke tocht door de grachten van het dorp. Het is een unieke manier om de schoonheid van Giethoorn te ervaren en een onvergetelijke herinnering mee naar huis te nemen.

De verschillende onderdelen

Een zeilpunter is een vaartuig dat voornamelijk wordt aangedreven door een zeil. Het bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder:

Mast: De mast is de verticale staander die het zeil ondersteunt.

Zeil: Het zeil is het doek dat wordt gebruikt om wind te vangen en zo de punter voort te stuwen.

Spriet: De spriet is een houten rondhout die wordt gebruikt om het doek uit te hangen

Strop: De spriet wordt door middel van de strop aan de mast bevestigd, door de strop te verschijven kan met de bolheid van het zeil bepalen

Romp: De romp is de stevige structuur waarop de andere onderdelen van de punter zijn gebouwd.

Steven: De steven is de voorkant van de punter.

Hek: Het hek is de achterkant van de punter.

Roer: het stuurmechanisme van een punter

Helmstok: Met de helmstok wordt het roer bedient

Kabel, touwen: De kabels en touwen zijn gebruikt om de mast, boom en zeil te regelen en te manoeuvreren.

Handleiding

Het zeilen met een zeilpunter is niet heel erg moeilijk maar het is wel even handig om te weten hoe een en ander in zijn werk gaat. Als je in Giethoorn een zeilpunter huurt krijgt u een uitgebreide uitleg over alles. Het huren van een zeilpunter kan bij Recreatiebedrijf Geythorn of Broer Giethoorn

Ter voorbereiding kunt u ook altijd even de handleiding hoe te zeilen met een zeilpunter doorlezen

Wedstrijden

Er zijn verschillende wedstrijden voor punters, die het de liefhebbers mogelijk maken hun schip en vaardigheden met anderen te vergelijken. De meeste reglementen van deze races staan alle vormen van voortstuwing door mankracht en wind toe. De punter kent geen formeel omschreven wedstrijdklasse, zodat schepen soms met extra zeilen of een boegspriet aan de start verschijnen.

Er zijn ook verscheidene toerwedstrijden over meerdere wateren. Het uitvaren van een grote hoeveelheid klassieke eikenhouten scheepjes is een indrukwekkend gezicht, en de wedstrijden genieten dan ook grote belangstelling.

De jaarlijkse mattenschippersrace voert van Blokzijl langs Vollenhove en Zwartsluis, over de Belterwijde en de Beulakerwijde en terug naar Blokzijl. De parcoursrichting is afhankelijk van de wind. Er is een aparte klasse voor punters.

Zeilvereniging het Wiede in Giethoorn houdt jaarlijks tien wedstrijden waaraan punters, optimisten en kleine zeilboten deelnemen. De wedstrijden vinden plaats op het Bovenwijde bij Giethoorn.

Het Rondje Kampereiland is een jaarlijkse wedstrijd rond het Kampereiland in het eerste weekend van mei. De wedstrijd/toertocht van 28 km in drie etappes voert van Kampen stroomopwaarts over de IJssel tot de stadsbrug, daarna stroomafwaarts naar het Kattendiep en Ramsdiep, vervolgens over het Zwarte Meer door het Ganzendiep naar de Ganzensluis terug naar Kampen.

Zeilpunter huren in Giethoorn

Word de kapitein van je eigen avontuur bij Recreatiebedrijf Geythorn en Broer Giethoorn in Giethoorn! Met een zeilpunter van ons bedrijf, kun je het pittoreske dorp en de prachtige omgeving van Giethoorn op een unieke manier ontdekken. Glijd over de rustige wateren en geniet van de prachtige natuur. Of maak een gezellige dagtrip met vrienden en familie, of plan een romantische tocht met je geliefde. Bij Geythorn en Broer bieden wij een groot assortiment van zeilpunters voor elk budget. Huur nu een zeilpunter en beleef de tijd van je leven in Giethoorn!