Het was zo’n dag die de huid doordrenkt en de haren verstrooit – niet de meest idyllische setting voor buitenkoken bij Buitenkoken Giethoorn. De wind huilde en de regen viel in bakken naar beneden. Maar tegen alle verwachtingen in, bracht deze ongetemde natuurlijke dynamiek een spannende nieuwe dimensie aan de ervaring.

Koken op houtvuur

Bij onze aankomst voor de kookworkshop op houtvuur werden we warm ontvangen met een kopje koffie of thee, natuurlijk bereid op een knapperend buitenvuur en geserveerd in een traditionele percolator. We waren verdeeld in verschillende groepen en ieder van ons hing aan de lippen van de instructeur René, die ons geduldig de fijne kneepjes van het buitenkoken uitlegde. De wind had een gedempt effect op zijn stem, maar zijn enthousiasme was niet te missen.

We werden geïntroduceerd tot de verschillende kookmaterialen die we zouden gebruiken – de Dutch oven stond in de schijnwerpers – en we kregen een heldere demonstratie van hoe we het vuur het beste konden opstoken. Toen de instructie voltooid was, werden de taken voor ons viergangenmenu verdeeld over de verschillende groepjes.

Mijn partner en ik hadden de eer om de kippenstoof met witte wijn te bereiden. We begonnen met het bouwen van een solide vuur, waarboven onze Dutch oven kon hangen. Het vergde wat inspanning om de houtblokken op de juiste plek te krijgen, maar eenmaal aangestoken, brandde het vuur fel en standvastig

Heerlijke gerechten en gezellige sfeer

Het koken zelf was een vreugdevolle uitdaging. We kruidden de kip, voegden verse groenten toe en bakten het geheel aan in de Dutch oven met een scheut olijfolie. Het geluid van het sissen en de aroma’s die opstegen uit de pan waren betoverend. Na het afblussen met witte wijn, lieten we de stoofpot rustig sudderen totdat de kip mals was en het vlees moeiteloos van het bot gleed.

Ondertussen waren de andere groepen druk in de weer met hun eigen culinaire avonturen. Er werd een paddenstoelenbouillon bereid, vergezeld van heerlijk maisbrood. Een ander team creëerde een rijk gevulde lasagne, terwijl weer een ander een bonenschotel met speciaalbier klaarmaakte. Ook werden gegrilde ananas en broodpudding met amandelspijs en rumrozijnen bereid. Het was een orkest van heerlijke aroma’s en een visueel spektakel van koken in de open lucht, waarbij iedere groep zijn eigen melodie speelde.

Toen uiteindelijk alle gerechten bereid waren, werden ze uitgestald op een lange tafel, die transformeerde tot een vorstelijk buffet. We smulden van de heerlijke gerechten, genoten van elke gang en proefden het resultaat van ons harde werk.

Buitenkoken Giethoorn

Ik moet toegeven, elk gerecht had zijn eigen unieke charme en smaak, samengebracht door het buitenkoken. Van de malse kippenstoof, doordrenkt met de rijkdom van witte wijn, tot de heerlijk pittige bonenschotel, versterkt door het karakter van speciaalbier – elke hap was een traktatie voor de smaakpapillen. De gegrilde ananas was verrassend verfrissend, terwijl de broodpudding met amandelspijs en rumrozijnen de perfecte afsluiter was voor een buitengewoon smakelijk feestmaal.

Hoewel de middag wild en regenachtig begon, was het effect dat de weersomstandigheden hadden op de ervaring onverwacht positief. Ze versterkten het gevoel van gemeenschap en samenwerking en maakten het koken tot een spannende uitdaging. De wind en regen voegden een zekere robuustheid toe aan de sfeer, die harmonieerde met de rokerige smaken van de gerechten die we bereidden.

Na het diner, sloten we de dag af met nog een kopje koffie, wederom gebrouwen boven het houtvuur. Terwijl we daar zaten, onze handen geklemd rond de warme mokken, voldaan van het heerlijke eten, was er een gevoel van voldoening en tevredenheid. Ondanks het weer, of misschien wel dankzij het weer, was het een onvergetelijke ervaring.

Buitenkoken in Giethoorn biedt een unieke mix van avontuur, culinaire ervaring en samenwerking. Het is een kans om te leren, om te groeien, om te proeven en om te genieten. Ongeacht het weer, is het een ervaring die je niet wilt missen.

Zoals we daar zaten, met een volle buik en een glimlach op onze gezichten, was het duidelijk dat we een bijzondere middag hadden beleefd. En als ik terugkijk op deze ervaring, kan ik alleen maar zeggen dat het een geslaagde middag was, gevuld met uitdagingen, lachen en ongelooflijk lekker eten. Dus als je ooit de kans krijgt om deel te nemen aan deze buitengewone ervaring, grijp hem dan met beide handen aan. Je zult er geen spijt van krijgen.

Bekijk alle arrangementen met buitenkoken